فهرست مطالب

پژوهش های برنامه درسی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

مجله پژوهش های برنامه درسی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی بیرمی پور، مصطفی شریف، سید ابراهیم جعفری، حسین مولوی صفحات 1-28
    پژوهش حاضر در صدد شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس ابتدایی کشور است. در این پژوهش، از روش تحقیق توصیفی پیمایشی استفاده شده است. جامعه ی آماری آن، شامل تمامی معلمان و مدیران مشمول طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس دوره ی ابتدایی کشور بوده و ابزار تحقیق پرسش نامه ی 33 گویه ای محقق ساخته بوده است.
    نتایج پژوهش نشان داد که به ترتیب، عوامل مدیریتی، عوامل مرتبط با معلم، عوامل فیزیکی و روانی و عوامل ایجادکننده جو تعامل و تشریک مساعی بیش ترین تاثیر بر اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس دوره ابتدایی کشور را داشته اند. هم چنین، از میان گویه های مربوط به عوامل مدیریتی گویه ی ارتقای مستمر دانش، مهارت و ظرفیت معلمان، از میان گویه های مربوط به عوامل مرتبط با معلم، گویه ی توجه به اصلاح و ارتقای نگرش های معلمان نسبت به طرح؛ در رابطه با عوامل فیزیکی و روانی، گویه ی متناسب بودن تعداد دانش آموزان کلاس با توجه به اهداف طرح و در رابطه با عوامل ایجاد کننده جو تعامل و تشریک مساعی، گویه ی ایجاد جو تفاهم و تشریک مساعی میان والدین دانش آموزان و مسوولان مدرسه، بیش ترین تاثیر را بر اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس دوره ابتدایی کشور داشته اند. پژوهش گران در پایان، پیشنهادهایی برای بهبود اجرای طرح ارزشیابی توصیفی در مدارس دوره ابتدایی کشور ارایه داده اند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، دوره ابتدایی، عوامل مدیریتی، عوامل مرتبط با معلم، عوامل فیزیکی و روانی
  • یاسر دهقانی، رحمت الله مرزوقی، نظام الدین فقیه، محبوبه فولاد چنگ صفحات 29-55
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان آزادی علمی استادان دانشگاه شیراز است. بدین منظور نمونه ای به حجم 203 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای از بین استادان دانشکده ها انتخاب گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ی محقق ساخته ی بررسی میزان آزادی علمی استادان استفاده شد. در این تحقیق، تاثیر پنج عامل دانشکده، سابقه ی کار، جنسیت، مرتبه ی علمی و میزان آگاهی استادان از قوانین، بر میزان آزادی علمی اعضای هیات علمی در ابعاد آموزشی، پژوهشی، سازمانی، فکری و اخلاقی- فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که مرتبه ی علمی در چهار بعد آموزشی، پژوهشی، سازمانی و فکری؛ نوع دانشکده در دو بعد پژوهشی و سازمانی و میزان آگاهی استادان از قوانین، در تمام ابعاد آموزشی، پژوهشی، سازمانی، فکری و اخلاقی- فرهنگی بر میزان آزادی علمی استادان تاثیر معنا داری دارد، اما سابقه ی کار و جنسیت استادان تاثیر معنا داری نداشت. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که دو عامل مرتبه ی علمی و میزان آگاهی استادان از قوانین، به ترتیب، پیش بینی کننده ی میزان آزادی علمی استادان می باشند، بدین معنی که استادان برخوردار از رتبه ی علمی بالاتر، میزان آزادی علمی بیش تری را احساس می کنند. هم چنین، افرادی که آگاهی بیش تری نسبت به قوانین دانشگاه دارند، بیش تر از سایرین دارای آزادی علمی هستند.
    کلیدواژگان: آزادی علمی، استادان، متغیرهای جمعیت شناختی، دانشگاه شیراز
  • عباس شکاری، مهدی خدادادی صفحات 57-80
    هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه دبیران و دانش آموزان در خصوص اصول و معیارهای سازمان دهی محتوای کتاب تاریخ ایران و جهان می باشد. این پژوهش از نوع کاربردی و با روش تحقیق زمینه یابی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل دو گروه است: گروه اول دبیران تاریخ دوره ی متوسطه که تعداد آن ها در شهرستان کاشان 30 نفر و گروه دوم شامل دانش آموزان سال دوم و سوم علوم انسانی که تعداد آن ها در شهرستان کاشان 2189 نفر می باشند. جامعه ی نمونه ی آماری، کل دبیران تاریخ ایران و جهان و تعداد 330 نفر از دانش آموزان شهرستان کاشان که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته با ضریب پایایی 89% و 81% برای دو گروه دبیران و دانش آموزان بوده است. جهت بررسی یافته های پژوهش از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین دیدگاه دبیران و دانش آموزان در مورد انطباق محتوای درس تاریخ با اهداف از قبل تعیین شده تفاوت معناداری وجود دارد. در مورد رعایت اصول و معیارهای انتخاب و سازمان دهی محتوای درس تاریخ با تجربیات یادگیری تفاوت معناداری وجود دارد. هم چنین در مورد انطباق محتوای درس تاریخ با نیازهای واقعی جامعه تفاوت معناداری به دست نیامد. در نهایت بین دیدگاه دبیران و دانش آموزان در زمینه ی انطباق محتوای درس تاریخ با توانایی ها، نیازها و علایق دانش آموزان تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اصول و معیارهای سازمان دهی محتوا، برنامه ی درسی تاریخ، برنامه ریزی درسی، توانایی ها و علایق دانش آموزان
  • مرزبان ادیب منش، مجید علی عسگری، نعمت الله موسی پور صفحات 81-104
    این مقاله با هدف امکان سنجی اجرای برنامه ریزی درسی مدرسه محور، در دبیرستان های شهر کرمانشاه تهیه شده است. بدین منظور چهار متغیر دانش، نگرش، مهارت و امکانات در دو گروه مدیران و دبیران، مورد سنجش و بررسی قرار گرفت. برای سنجش متغیرهای یادشده، چهار اقدام ترتیبی «انتخاب، تغییر، تکمیل و تدوین» در زمینه ی برنامه ریزی درسی مدرسه محور، مورد شناسایی قرار گرفت و سعی شد پرسش نامه ای تهیه شود که سنجش هر چهار سطح را شامل شود. ضمن این که سوالاتی نیز طرح شدند که بتوانند تمرکز را بسنجند. در جریان بررسی از پژوهش توصیفی استفاده شد. از جامعه ی کل (تمام دبیران و مدیران مدارس متوسطه شهر کرمانشاه) در سال تحصیلی 1389-1388 نمونه 50 مدیر و 300 دبیر به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های میانگین و انحراف استاندارد، برای توصیف از آزمون مجذور کای و ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن برای بررسی های استنباطی استفاده گردید. نتیجه ی کلی پژوهش حاکی از آن است که گروه های مخاطب دارای دانش کافی، نگرش متوسط و مهارت ناکافی در زمینه ی اجرای برنامه ریزی درسی مدرسه محور می باشند و مدارس متوسطه ی شهر کرمانشاه، برای اجرای برنامه ریزی درسی مدرسه محور، از امکانات مناسب برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، برنامه ریزی درسی مدرسه محور، دوره ی متوسطه، دبیران و مدیران، شهر کرمانشاه
  • جمال سلیمی، حسن ملکی، محمود مهرمحمدی صفحات 105-130
    اکنون برنامه ی درسی حوزه ی علوم اجتماعی دربرگیرنده ی رشته ها و گرایش هایی است که جمعا دارای 8 شاخه است. در ساختار نظام های آموزشی پیشرفته دنیا، هم چون آمریکا، کانادا، استرالیا و بیش تر کشورهای اروپایی، علوم اجتماعی دارای دسته بندی های گسترده ای است. هدف پژوهش آن است تا به یاری دانش نظری موجود در ارتباط با برنامه ی درسی بین رشته ای، و با مرور وضعیت کنونی برنامه های درسی حوزه علوم اجتماعی در ایران و جهان و انجام مصاحبه با صاحب نظران حوزه ی علوم اجتماعی، به ارائه ی الگویی جهت طراحی برنامه های درسی بین رشته ای در این حوزه پرداخته شود. مصاحبه ها با استفاده از روی کرد «راهنمای مصاحبه عمومی» انجام شده است. تحلیل داده های این پژوهش عمدتا به صورت کیفی (فرآیند سه مرحله ای، استخراج داده ها، عرضه و نمایش داده ها و تفسیر و تحلیل) انجام شد. نتایج پژوهش شامل الگویی طراحی شده است که در نهایت از دیدگاه متخصصان برنامه ریزی درسی و علوم اجتماعی اعتبارسنجی شده است. در بخش اعتبارسنجی مدل برنامه درسی بین رشته ای علوم اجتماعی، از یکی از روش های کیفی تحت عنوان «روش تحقیق گروه های کانونی» استفاده شده است.
    کلیدواژگان: مدل برنامه ی درسی، بین رشته ای، آموزش عالی، کارشناسی علوم اجتماعی
  • مرضیه دهقانی، مقصود امین خندقی صفحات 131-176
    طراحی برنامه ی درسی که نقشه ی مفهومی برای تولیدکنندگان برنامه ی درسی است، ناظر به تعیین منابع، شناسایی عناصر تشکیل دهنده ی برنامه و نوع تصمیم هایی است که در ارتباط با هر یک از آن ها گرفته می شود. با توجه به این که نظام آموزشی در کشورمان متمرکز است، یقینا یکی از مولفه های مهم در آموزش مسایل اجتماعی، برنامه های درسی رسمی و به تبع آن، کتاب و اسناد برنامه ی درسی است. در این مقاله، با استفاده از تحلیل محتوای کتاب های تعلیمات اجتماعی دوره ی راهنمایی و تجزیه و تحلیل طرح کلیات نظام آموزش و پرورش، به بررسی موقعیت و شناسایی نقاط ضعف و قوت، چالش ها و دشواری های برنامه ی درسی تربیت اجتماعی موجود پرداخته شده است. مقوله های مورد نظر، مفاهیم کلیدی الگوی های مبتنی بر موضوعات درسی مدون، دانش آموز و جامعه، هم چنین، ویژگی های عناصر برنامه ی درسی (اهداف، محتوا، روش های یاددهی و یادگیری) است که با بررسی در متون تخصصی حوزه ی برنامه ی درسی، به دست آمده است. واحد ثبت نیز در تحلیل محتوا، مضمون (پیام اصلی متن) می باشد. نتایج تحلیل مشخص کرد مبنای این منابع، حکایت از غلبه ی روی کرد سنتی مبتنی بر موضوعات درسی بر دو روی کرد مبتنی بر دانش آموز و جامعه دارد. سپس با توجه به غالب بودن الگوی نظام مند، آسیب های این نوع طراحی برنامه ی درسی تربیت اجتماعی از دید اقتضائات کلان و خرد بررسی شد. در نهایت، در بحث و نتیجه گیری تاکید گردید جهت طراحی یک الگوی مناسب برنامه ی درسی و تعیین روی کرد ارزشی مناسب و هم چنین ویژگی های هر یک از عناصر، باید منشا اساسی کار از محیط فرهنگی، فکری، اجتماعی، تاریخی و بومی هر کشوری اخذ گردد.
    کلیدواژگان: طراحی برنامه ی درسی، برنامه ی درسی تربیت اجتماعی، دوره ی راهنمایی، تحلیل محتوا، طرح کلیات نظام آموزش و پرورش
  • فخرالزمان نعیمی حسینی، حسین زارع، محمود هرمزی، فرهاد شقاقی، محمدحسین کاوه صفحات 177-199
    هدف از انجام تحقیق، تعیین تاثیر یادگیری موقعیتی تلفیقی بر انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی و اضطراب امتحان دانشجویان بود. تحقیق از نوع شبه تجربی و جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان سال سوم رشته روان شناسی عمومی دانشگاه پیام نور مرکز تهران که در نیم سال دوم سال تحصیلی 90-1389 در درس آسیب شناسی روانی یک ثبت نام کرده بودند، می گردید. تعداد 16 دانشجو در روش آموزش مستقیم و 18 دانشجو در برنامه ی یادگیری موقعیتی تلفیقی شرکت کردند. دانشجویانی که قبلا این درس را اخذ کرده بودند و یا به همکاری با پژوهش گر تمایل نداشتند از برنامه حذف گردیدند. از بین کلاس هایی که در آن ترم تحصیلی درس یادشده در آن ها ارائه می شد، دو کلاس به صورت تصادفی برای اجرای برنامه های آموزش مستقیم و یادگیری موقعیتی تلفیقی انتخاب شدند. به منظور تعیین میزان پیشرفت تحصیلی در گروه ها، بانک سوالی تهیه شد و از هر بخش، محتوای بخش اختلالات اضطرابی درس آسیب شناسی روانی1، تعدادی سوال به صورت تصادفی انتخاب شدند و در هر دو گروه در مرحله های پیش آزمون و پس آزمون به صورت یکسان استفاده گردید. اضطراب امتحان از طریق پرسش نامه ی اضطراب اهواز (1375) و انگیزش تحصیلی دانشجویان با استفاده از فرم کوتاه شده ی پرسش نامه استاندارد انگیزش تحصیلی مک اینرنی و سینکلایر (1372) مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری من ویتنی انجام شد. نتایج نشان دادند که در مقایسه با روش آموزش مستقیم، یادگیری موقعیتی تلفیقی موجب افزایش پیشرفت تحصیلی، افزایش انگیزش تحصیلی و کاهش اضطراب امتحان گردیده است.
    کلیدواژگان: یادگیری تلفیقی، یادگیری موقعیتی، انگیزش تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، اضطراب امتحان
|
  • A. Beyramipour, Dr. M. Sharif, Dr. E. Jafaree, Dr. H. Moulavi Pages 1-28
    The main purpose of this study was the identification and ranking of factors affecting the implementation of descriptive evaluation model in Iranian primary schools. In this study, descriptive-survey method was used. The research population consisted of Iranian primary schools teachers and principals from whom, 390 persons were selected through multistage sampling method. The data were collected using a 33 item research–made questionnaire. The face and content validity of the questionnaire was determined using the specialist`s views and the reliability of the questionnaire was estimated 0.94 using Coronbach`s Alpha method. The data thus collected were analyzed and four factors identified and ranked in terms of their impact on implementing descriptive evaluation model as follows: administrative factors, teacher related factors, psychophysical factors and factors promoting a friendly cooperative atmosphere. Based on these findings, suggestions can be made as how to improve the implementation of descriptive evaluation model at the Iranian primary schools.
    Keywords: Primary Schools, Descriptive Evaluation, Administrative Factors, Teacher Related Factors, Psychophysical Factors
  • Y. Dehghani, Dr. R. Marzooghi, Dr. N. Faghih , Dr. M. Fouladchang Pages 29-55
    The purpose of the study was to investigating the amount of academic freedom of faculty members of Shiraz University. For this purpose, a sample including 203 faculty members from Shiraz University colleges in the academic year 1389-90, were selected based on proportion classification sampling. They completed a researcher-made questionnaire on academic freedom. In this study, the effect of five factors; i.e., college, work experience, gender, academic rank, and awareness of university regulations on the amount of academic freedom in instructional, researching, institutional, thinking and moral-cultural dimensions were examined. The results of MANOVA showed that academic rank influenced the amount of academic freedom in four dimensions (instructional, researching, institutional and thinking), college in two dimensions (researching and institutional) and awareness of university regulations in all dimensions. Gender and work experience had no influence on the amount of academic freedom. The results of multiple regression revealed that academic rank and awareness of university regulations are significant predictors of the amount of the academic freedom. It suggests that faculty members with higher academic ranks enjoy a higher level of the academic freedom than the others. Furthermore, faculty members with more awareness of rules showed more academic freedom than the others.
    Keywords: Freedom, Academic Freedom, Faculty Members
  • Dr. A. Shekarey, M. Khodadadi Pages 57-80
    This study aims to investigate the viewpoints of teachers and students about the principles and standards of organizing the contents of the book entitled "the History of Iran and World. This study is an applied research and the survey method is used. The population of this study consists of two groups. The first group ia composed od 30 high school history teachers and the second group consists of 2189 sophomores and juniors of high school in Humanities. To choose the sample from this population, all the teachers of history and 330 students are selected through cluster random sampling method. The data was collected through the researcher-made questionnaires for the two groups with the reliability coefficients of 0.89 and 0.81, respectively. Questionnaires were based on a 5-point Likert scale. Descriptive and inferential statistics from t-tests were used to analyze the findings. Analysis of the findings showed that there is a significant difference between the viewpoints of teachers and students about the fitness of the contents of the book to the predetermined purposes. There is also a significant difference regarding the observation of the principles of selecting and organizing the contents of the book and the learning experiences of the students. In addition, with regard to the correspondence between the content of the history course with real needs of society, there is no significant difference. Finally, there is no significant difference found between student's views and teacher's views about the correspondeance between the content of the history course and the student's abilities, needs, and interests.
    Keywords: principles, standards of organizing contents, curricu, lum of history, curriculum, student's abilities, interests
  • M. Adibmanesh, Dr. M. A. Asgari, Dr. N. Mosapour Pages 81-104
    This paper is concerned with the feasibility study of the implementation of school – based curriculum development in Kermanshah high schools. Four variables of knowledge, attitudes, skills and facilities of department administrators and teachers were assessed and evaluated. For measuring these training measures, components such as choice, change, completion and development were identified and the assessments of all four levels were included in the questions, while questions were also projected to measure the concentration. This study is descriptive and population of this study included all high school teachers and administrators in the city of Kermanshah in the academic year 1388-1389. The sample included 50 administrators and 300 teachers who were randomly selected. For data analysis the mean and standard deviation indices were used for descriptive purposes and for inferential purposes, tests such as Chi Square and Pearson and Spearman correlations were used to measure the relationship between the variables. In general, the results indicate that the studied group has adequate knowledge, average attitude and inadequate skills for running the school – based curriculum development in Kermanshah high schools and there arent appropriate facilities for running such schools.
    Keywords: Feasibility_School – Based Curriculum Development_High School Level_Kermanshah_Administrators_Teachers
  • Dr. J. Salimi, Dr. H. Maleki, Dr. M. Mehrmohammadi Pages 105-130
    Today the curriculum of social science courses in Iran includes eight branches: social science research, social planning, cooperation and social welfare, social services, anthropology, social communications, public relations, and social work. But in advanced educational systems in the world, including America, Canada, Australia and most European countries, the social science has a broad category that typically includes sociology, anthropology, economics, political science, psychology, and geography. In this study, an attempt was made to design an Interdisciplinary Curriculum Model to Undergraduate Social sciences by using the theoretical knowledge of Interdisciplinary Curriculum design, studying the current condition of social science curriculum in Iran and the world generally and interviewing social science experts. These interviews are done by the general interview guide approach. Mainly qualitative data analysis was used that included a three-step process (derived data, supply data and the interpretation and analysis). The results of the study include an interdisciplinary model that has been validated from the perspective of curriculum and social sciences specialists. In the validating process of model we used a qualitative method that recognized “focus groups research methods”.
    Keywords: Curriculum Model, Social Sciences, Social Sciences Undergraduate Curriculum, Interdisciplinary Curriculum in Higher Education, Interdisciplinary Undergraduate Social Science Curriculum
  • M. Dehghani, Dr. M. Amin Khandaghi Pages 131-176
    Designing curriculum, which is the conceptual map for manufacturers of the curriculum, governs the determination of sources, the identification of the constituent elements of the program and the decisions which are made with respect to each of these aspects. Considering the fact that the educational system of our country is centralized, one of definitely important facts in teaching social issues is the official curriculum and subsequently the books and the documents of the curriculum. So in this paper we decide to investigate the strengths and weaknesses, challenges and difficulties of social education curriculum using content analysis of the social science text book middle school and analysing of the general plan of education system.The themes include key concepts, patterns based on disciplined courses for students and society. Also features of curriculum elements (goals, content, methods of teaching and learning, and evaluation) are obtained by investigating specialized areas of the curriculum. Results of the analysis identified that, the basis of these sources represents the superiority of traditional approaches based on disciplines to student and community-based approach. Then, according to the prevelance of discipline pattern, injuries of social education curriculum designed for this type were investigated from the macro and micro requirements. Finally, in discussion and conclusion sections, the emphasis is on designing appropriate curricula approach and determining the appropriate value approach and the characteristics of each element which must be obtained from the source of cultural, intellectual, social and historical context and which is native to each country.
    Keywords: Curriculum Design, Social Education Curriculum, Middle School, Content Analysis
  • F. Naeemi Hossainy, Dr. H. Zare, Dr. M. Hormozi, Dr. F. Shaghagh, Dr. M. H. Kaveh Pages 177-199
    The main purpose of the present study was to determine the effects of Blended situated-based learning on students’ school motivation, learning, test anxiety and teaching satisfaction. It was a quasi-experimental study and a total of 34 psychology juniors at Tehran Payame-Noor University, who had enrolled in the "psychopathology 1" course for the first time and volunteered to participate in the study were selected as the sample group. Classes were randomly divided into the intervention and control groups. Eighteen students participated in the blended situated-based learning program and sixteen students participated in the lecture-based program. Student’s motivation was measured by the short form of Mc Inerney and Sinclaire school motivation questionnaire (1372) and test anxiety was determined by Ahvaz test anxiety questionnaire (1375). To determine academic achievement, a number of questions which were related to content were randomly selected from the content questions bank and were used in the pre- and post-tests. The same questions were used for both groups in pre-test and post-test stages. Teaching satisfaction was determined by direct multiple choice questions after instructional programs. Statistical analysis was done by Mannwithney test. It was shown that in comparison to lecture-based instruction, blended situated-based learning increased students’ learning (p<0.001); school motivation (p<0. 001); teaching satisfaction (p<0.001) and decreased their test anxiety (p<0.001).
    Keywords: Situated, Learning, Blended, Learning, Academic Achievement, Motivation, Test Anxiety, Teaching Satisfaction